Tečaj voditelja brodice

Idući termin: 11. studeni 2023.

Važne informacije:

Cijena tečaja voditelja brodice A i B kategorije:  55 Eura

Za prijavu na tečaj prijavite se na: tecaj@ycz.hr

Ako želite primiti obavijest o slijedećem terminu tečaja, ispunite formular na linku: https://forms.gle/W99wj4797zTVyNoQ9

Ako ste se odlučili na tečaj kod nas ispunite pristupnicu klubu i svakako u polje “Napomena” upišite sljedeći tekst: Prijavljujem se na tečaj VB u terminu: ___/___/_____ (na ove prazne crtice upišete datum)

Ovdje je poveznica za pristupnicu: https://ycz.hr/pristupnica-za-clanstvo-odraslih/  

Detaljnije:

Ispitu za Voditelja brodice kategorije A može pristupiti osoba s najmanje 15 godina života. Kategorija A vrijedi samo za upravljanje brodicama do 7 m dužine, max 15 kW snage motora i područje plovidbe do 6nm od obale.

Ispitu za Voditelja brodice kategorije B može pristupiti osoba s najmanje 16 godina života. Do svoje navršene 18. godine života Voditelj brodice kategorije B ima ograničenu snagu motora na 18kW. Voditelj brodice kategorije B je osposobljen i može biti zapovjednikom “brodice” dugačke do 15 metara ili maksimalno 30 bruto tona prostornosti te ukrcanih max 12 osoba u cijelom teritorijalnom moru RH.  Sve što je registrirano i što će ploviti u službene ili ne-gospodarstvene svrhe – šport i rekreacija. 

Koliko to sve skupa košta (edukacija + ispit)?

Osim cijene tečaja potrebno je i platiti troškove ispita Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture:

  •     oko 60 Eura za B kategoriju
  •     oko 25 Eura za A kategoriju
  •     za dopunski ispit za radiotelefoniju oko 40 Eura (samo predmet Pomorska radio-telefonska služba) – taj ispit polažu kandidati      koji imaju stara više ne važeća “Uvjerenja za upravljanje brodicom”, koja žele zamijeniti za važeća.

Dolaskom na tečaj možete podmiriti ukupne troškove, u kojem slučaju mi preuzimamo brigu oko prijave kandidata na ispit i plaćanja svih nameta. Svakako, možete odlučiti i da se sami prijavite se na ispit.


Već trideset godina YCZ osposobljava zainteresirane za mornarička zvanja.

U skladu s (još uvijek) aktualnim “Pravilnikom o brodicama i jahtama” (NN 27/2005 i dopuna NN 57/2006 godine), provodimo slijedeće tečajeve:
– voditelji brodica A i B kategorije
– dopunski ispit za pomorske radio-telefoniste (za imaoce starih dozvola)

YCZ je za ovakvo širenje tehničke kulture dobio više visokih priznanja od bivših republičkih i gradskih organizacija Tehničke kulture, a posljednje je priznanje i plaketu YCZ-u dodijelilo Ministarstvo pomorstva, prometa i veza RH u 1999. za 5 godina uspješne suradnje na unapređenju sigurnosti plovidbe. Ovo priznanje, kao i sva ranija, osiguravaju nam, uz ispunjenje svih postavljenih uvjeta, dobivanje licence za daljnji takav rad. YCZ ima odlične predavače s potrebnim pedagoškim znanjem i iskustvom za vođenje tečajeva.

 Imaoci starih dozvola koji se pitaju da li im dozvole vrijede, moraju provjeriti da li na drugoj strani dozvole piše nešto kao “Osoba koja posjeduje ovo uvjerenje smije rukovati pomorskom radio telefonskom postajom na brodici dok plovi unutrašnjim morskim vodama i teritorijalnim morem Republike Hrvatske “.

– ako piše, onda takvo “Uvjerenje o osposobljenosti za voditelja brodice”, vrijedi jednako kao aktuelna dozvola kategorije B, a iz kozmetičkih razloga moguće ju je zamijeniti s novom, gdje će baš pisati “Voditelj brodice kategorije B”.

– ako navedeni tekst ne piše, onda se polaganjem dopunskog ispita radio – telefonije može dobiti kategorija B. Bez polaganja dopunskog RTF ispita takva dozvola i dalje vrijedi, ali samo kao kategorija A.

Primjeri:

Stara dozvola – kandidat za dopunski RTF

Stara dozvola – kandidat za dopunski RTF

Stara dozvola – ali vrijedi kao kategorija B

Prema Pravilniku o brodicama i jahtama (NN 57/2005 i NN 27/2006) briše se naslov “Mornar-motorist” a umjesto njega je zvanje “Voditelj brodice kategorije C”. To je zvanje za gospodarske svrhe.

Za pripremu ispita predvidjeli smo skriptu, posebnu web stranicu sa zadacima, pa i više. Skripta može poslužiti kao početni podsjetnik u plovidbi, pa smo stavili i još neke naputke koji mogu biti korisni nautičaru.

 asd

 

Dom je smješten na zapadu velikog jezera – nasuprot konjičkog kluba. Ako dolazite pješke, dolaskom na RŠC Jarun prilaznom ulicom Hrvatskog Sokola, dolazi se do veslačke staze. Zatim se skrene desno (na zapad) i obiđe se u luku žutu zgradu u kojoj su smješteni veslački klubovi. Kod prilaza mostu za ulazak na otok Trešnjevka (i tribinama) produžimo dalje. Na sto i pedeset metara dalje cestom, lijevo uz jezero vidi se niže zelenkasto zdanje iz kojega strši visoka radio-amaterska antena. Treba skrenuti s ceste na parkiralište ispred doma od kud se ulazi u dvoranu – predavaonicu.

Za pristup ispitu (održava se u Ministarstvu) potrebno je donijeti fotokopiju osobne karte, vozačku dozvolu za auto, te staro “Uvjerenje za upravljanje brodicom” – tko ide na dopunski ispit. Vozačka za auto potrebna je kao dokaz o završenoj prvoj pomoći, a tko nema vozačku, mora se pripremiti na pitanja iz poglavlja prve pomoći.

Ako na ispitu padnete, potrebno je ministarstvu (ne više klubu) ponovo uplatiti dio za ispit (cca 500 kn za B kategoriju). Zato se treba dobro pripremiti za ispit, a ako se niste stigli pripremiti ili ste zbog više sile spriječeni doći na ispit, morate se obavezno javiti, tj. ispričati.

Također održavamo i tečajeve na engleskom jeziku za strance.

 Mi u Yacht Club-u Zagreb pripremamo kandidate za ispite za mornarička zvanja već punih 40-tak godina.

Radimo to s radošću – jer to su nam novi kolege nautičari koje s veseljem i dobrodošlicom prihvaćamo u naš krug!