Memorijal Antolić-Češić – Jana 4., Niko 7.

gea

Jana je završila na ukupno 4. mjestu – 1. djevojčica! Jana i Karla drugu godinu za redom izborile mjesto u reprezentaciji Hrvatske i pravo nastupa na Europskom prvenstvu! Karla je završila kao 5. djevojčica, Nik – 5. dječak do 12 godina, Niko 7.ukupno.

karla jana theo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tradicionalno u zadnjem vikendu svibnja u Puli se održava posljednja izborna regata za reprezentaciju Hrvatske koja će nastupiti na Europskom prvenstvu, Memorijal Antolić Češić.

Ove godine smo doživjeli, odnosno Jana nam je priredila svojevrsni dejavu.

 

Ponovno je u tjednu prije regate Karla bila unutar prva tri mjesta, a Jana izvan.

Ponovno je zadnje mjesto koje je vodi na Europsko prvenstvo držala Lucija.

Ponovno je Karla trebala odjedriti tek prosječnu regatu da zadrži mjesto u reprezentaciji.

Ponovno je Jana morala odjedriti najbolju regatu u sezoni, a konkurencija lošije od dosadašnjih regata. I ono najvažnije:

Ponovno Jana i Karla iz Pule odlaze kao pobjednice i očekuje ih nastup na Europskom prvenstvu.

 

No krenimo redom…

Za razliku od 2012. kad nas je prvi dan dočekala jaka bura i tri plova, ove godine je puhalo jako jugo, no jedriličari nisu isplovili zbog čega je napetost rasla…

Drugi dan regate donio je slične uvjete kao i drugi dan 2012. lagani vjetar i jaki kurenat.

Jana je to jako željela, no željele su sigurno i ostale djevojke, ali ona je najviše vjerovala u sebe. U najvažnijem trenutku odjedrila je najbolje, poslušala je trenera, nije riskirala, pridržavala se svega dogovorenog…. Naravno uz takvu disciplinu i jedrenje ni rezultat nije izostao.  7.,6. i 2. mjesto donijeli su joj ukupno 4. mjesto, uz samo dva boda više od prvoplasiranog!

Broj bodova regate brzo je prenesen u broj bodova za kriterijsku ljestvicu i iznosio nevjerojatnih 157,9, što je apsolutni rekord jedriličara i jedriličarki našeg kluba.

Ti su bodovi Jani osiguravali 1.mjesto na kriterijskoj ljestvici među djevojčicama.

Ove godine je regata bila puno napetija za Karlu, iako je u Pulu stigla kao prva na ljestvici, znala je da u spletu nesretnih okolnosti može završiti na onom najgorem četvrtom mjestu. Karla ništa nije prepuštala slučaju, prethodna dva tjedna pazila je na svaku sitnicu prehrane, treninga, pripreme.  Jedrila je na sigurno, nije joj trebalo puno bodova, ali nije smjela ni riskirati. 18. , 6. i 19. mjesto drugog dana regate značili su 23. mjesto u ukupnim rezultatima i 143 boda za kriterijsku ljestvicu, nedovoljno za zadržati vodeću poziciju, ali ono što je bilo najvažnije dovoljno za 3. mjesto koje vodi na Balaton, na Europsko prvenstvo.

Subota je prošla dobro, ali čekala nas je još nedjelja. Sve je bilo moguće, prognoza nije bila obećavajuća, ali nas je ujutro dočekalo 2-bofora tramontane. Prva grupa je odmah startala, a druga ona najzanimljivija je ponavljala start nekoliko puta, pa je regatni odbor primijenio i najstrožu kaznu – crnu zastavu. (Kad je ta zastava podignuta na 4 minute do starta, znači da će svi koji prekrše pravilo i startaju ranije od startnog signala biti diskvalificirani u tom jedrenju čak i ako se to jedrenje PREKINE I PONOVI. To je veliki pritisak na jedriličare jer se jaaako kažnjava preuranjeni start.).

Karla i Jana i ovog su puta imale situaciju pod kontrolom, no vjetra je oslabio i regata je bila prekinuta. Čekalo se još dugih sat vremena, a kada je regatni odbor oglasio prekid jedrenja, slavlje je moglo početi. Iako je mogla ispasti, Karla je kao prava sportašica htjela jedriti do kraja: “Pomalo sam htjela da se jedri da na neki način dokažem sama sebi da sam zaslužila reprezentaciju iako mi je laknulo kada nismo jedrili.” Naravno da je zaslužila, pokazala je to u nedjelju, ali i puno ranije.

Ostali jedriličari YCZ sailing teama odjedrili su zapaženu regatu, rušili vlastite rekorde na izbornim regatama i osvojili puno bodova. Niko je završio ukupno 7., Nik 62. (5. dječak do 12 godina), Timon 70., Eva 76., Roni 96.

 

Poredak na izbornoj kriterijskoj ljestvici: 15. Jana, 17. Karla, 20. Niko, 79. Nik, 97. Eva, 98. Timon, 99. Roni.

 

 

Iako bi neki pomislili da je sezona ovime gotova, ona zapravo tek počinje. Karlu, Janu i Niku već za nekoliko dana očekuje nastup na međunarodnoj regati u turskom Bodrumu, a djevojke početkom srpnja i Europsko prvenstvo. Čestitamo jedriličarkama, jedriličarima i treneru uz želju za da uživaju u nadolazećim regatama, odjedre najbolje što mogu, a time će sigurno ostvariti i očekivane rezultate.

 

gea

Ostavite komentar

Imate pitanja

Za sve nejasnoće, upite, pohvale i prijedloge budite slobodni kontaktirati nas.

Veličina fonta
A A A
Disleksija
Kontrast