EP Optimista, Lignano 2012.

Theo

Prošli tjedan u talijanskom Lignanu održano je Europsko prvenstvo za klasu Optimist.

Za razliku od Svjetskog prvenstva za klasu Optimist na kojem svi jedre zajedno, Europsko prvenstvo jedriličari i jedriličarke jedre u odvojenim flotama. Zbog toga je za jedriličarke u klasi Optimist Otvoreno europsko prvenstvo najjača regata na kojoj mogu nastupiti. Karla Šavar zauzela je 20., a Jana Jelčić 28. mjesto, odnosno 15. i 23. mjesto među Europljankama. Sve u svemu cure – RESPECT! 🙂

 

Prošli tjedan u talijanskom Lignanu održano je Europsko prvenstvo za klasu Optimist. Na Europskom prvenstvu pravo nastupa ima po sedam jedriličara iz svake države od čega najviše četiri smiju biti istog spola. Za Hrvatsku reprezentaciju jedrila su 4 jedriličara: Marko Gačić iz Opatije, Marko Žužić iz Poreča, Ivan Vlahinić iz Baške te Stipe Gašpić iz Splita i tri jedriličarke: Matija Biloglav iz Zadra te Karla Šavar i Jana Jelčić iz Zagreba. U vodstvu reprezentacije bili su Damir Nakrst, Željko Vojvodić i Theo Pizzul.

Za razliku od Svjetskog prvenstva za klasu Optimist na kojem svi jedre zajedno, Europsko prvenstvo jedriličari i jedriličarke jedre u odvojenim flotama. Zbog toga je za jedriličarke u klasi Optimist Otvoreno europsko prvenstvo najjača regata na kojoj mogu nastupiti.

Za Karlu i Janu ovo je bio prvi nastup na Europskom prvenstvu i odmah su se snašle najbolje od cijele naše reprezentacije.  Iako imaju samo 12 godina (u optimstu se jedri do 15 godina), pokazale su izuzetnu stabilnost u jedrenju.

Pritisak zbog 9 jedrenja uz samo jedno odbacivanje koji često stvara probleme i vrhunskim sportašima na seniorskim natjecanjima izdržale su vrhunski. Karla je prvenstvo započela 21. mjestom u prvom jedrenju, koje se tada činilo kao dobar rezultat, ali ona nije tako mislila. Na kraju je to 21.mjesto bilo najlošiji ulazak u cilj koji je, prema pravilima, odbacila. Uz temperaturu od 38° koja ju je tresla četiri dana prvenstva, jedrila je izuzetno konstantno i stabilno. Šest jedrenja završila je u prvih 15 (7.,8.,9.,11.,14.,14. mjesto) uz 19. i 21. mjesto.  Ukupno 15. mjesto u Europi!!!! Čestitke!

 

Tremu koju donosi prvi nastup na jednom tako velikom takmičenju kao što je Europsko prvenstvo nisu pokazale niti u jednom trenutku, koncentrirale su se samo na sebe i svoje jedrenje i  dokazale svima, ako je netko još uvijek sumnjao, da su itekako zaslužile mjesto u reprezentaciji. Jana koja je tek na zadnjoj kriterijskoj regati u Puli prvi put pobjedila jedrenje i osigurala nastup na Europskom prvenstvu, najozbiljnije je zaprijetila europskoj eliti. Pokazala je da se nikoga ne boji i da može vrhunski jedriti u najjačoj ženskoj konkurenciji na Svijetu. U petom i šestom jedrenju prvenstva ušla je u cilj 4.i 5.!!  Nitko iz hrvatske reprezentacije nije imao tako visoke plasmane u cilju. Bravo!

 

 

Rezultati ostalih članova reprezentacije: jedriličarke – Matija Biloglav 34., jedriličari – Marko Gačić 34., Stipe Gašpić 72., Marko Žužić 91., Ivan Vlahinić 108.

Nakon svega mogu samo reći da smo ovu vrlo uspješnu sezonu zaključili na najbolji mogući način:

  • Karla 15.u Europi
  • Jana 23.u Europi
  • Karla i Jana su uz Matiju, Marka i Stipu plasirale Hrvatsku na 11.mjesto ekipnog poretka i izborile nastup na Europskom ekipnom prvenstvu koje će se krajem kolovoza održati na Lago di Ledru (Italija).

 

Ovo je samo potvrda za dobar rad i nagrada curama za naporne treninge prethonih mjeseci.

Sada nas prvo čeka zasluženi ljetni odmor, i nakon toga pripreme za iduću sezonu 2012./2013. Ako su ovu sezonu obilježile jedriličarke s Jaruna, iduću će obilježiti jezerska natjecanja. Svjetsko prvenstvo održat će se na Lago di Gardi (Italija), a Europsko prvenstvo na Balatonu (Mađarska).

Uz ozbiljnost koju su cure pokazale u pristupu treningu i regatama, nadam se da ćemo se i nakon tih prvenstva javljati s  dobrim vijestima!

Theo

Imate pitanja

Za sve nejasnoće, upite, pohvale i prijedloge budite slobodni kontaktirati nas.

document.addEventListener( 'wpcf7submit', function( event ) { var reference = Date.now().toString(36) + Math.floor(Math.pow(10, 12) + Math.random() * 9*Math.pow(10, 12)).toString(36); jQuery('input[name="wpcf7cfpdf_hidden_reference"]').val(reference); }, false );
Veličina fonta
A A A
Disleksija
Kontrast