Povijest YCZ-a

1963. Kapetan Ivan Kepert osnovao je jedriličarsku sekciju pri “Narodnoj tehnici” Gornji grad koja je prerasla u Yacht Club Zagreb.

28.03.1971. godine kada je grad Zagreb dodijelio prostor na Jarunskom otoku s hangarom bivše betonare YCZ-u, tu se počela razvijati samogradnja jedrilica, krstaša i čamaca. Držali su se tečajevi modelarstva, voditelja čamaca i razna predavanja vezana uz djelatnost kluba. Na tom mjestu začet je i sportski program YCZ-a. Od 1975. godine na Jarunu se jedri u Laserima, Zetama i Optimistima.

1977. godine književnik, moreplovac i drugi predsjednik YCZ-a Joža Horvat poklonio je klubu jedrilicu klase 470 s kojom se godinama jedrilo po Jadranu na regatama.

Početkom osamdesetih raznim se akcijama intenzivno širila tehnička kultura. Jedna od takvih akcija bila je i “Svaka škola jedan Optimist”. Proteklih dvadeset godina redovito se održavaju škole jedrenja za djecu i odrasle, tečajevi za voditelje brodica i treninzi jedriličara.

U sekciji krstaša, osim samogradnje, klub je proslavljen sa mnogo vrsnih jedriličara koji su donosili (i još uvijek donose) pehare u klub.

1986. godine zbog uređenja Jaruna klub je izmješten na novi teren uz nasip gdje je izgrađena zamjenska zgrada YCZ-a. Na tom se prostoru nastavila klupska aktivnost do poslije Univerzijade, kada je tadašnja gradska Narodna Tehnika klubu dodijelila prostorije u Domu Tehnike grada Zagreba u kojima se i danas nalazi.

Od početaka do danas klub je okupljao kako «stare» tako i «nove» Zagrepčane. U najboljim vremenima u klubu je bilo i do tisuću članova. Ratne godine su umrtvile aktivnosti kluba i on je gotovo nestao, ali se i to prebrodilo. Sada klub broji dvjestotinjak članova, od kojih je prilično velik broj djece i mladeži. Broj članova ponovno raste, a to je ponajprije rezultat aktivnosti u koju su uključene i najmlađe dobne strukture.

Klub danas nastavlja sa dobrom tradicijom, pa cijele godine organizira treninge, natjecanja i škole jedrenja na Jarunu i na moru.